Horlogeproducenten beperken de levering van onderdelen.

Onderstaande tekst schreef ik reeds in 2008. Ondertussen is de situatie er niet beter op geworden.

U kan niet zomaar bij elke horlogemaker terecht om uw exclusief horloge te laten herstellen.

Welcome to RolexMagazine.com...Home of Jake's Rolex World ...Dat is het probleem dat mensen hebben als ze een exclusief horloge in hun bezit hebben. En u misschien ook.

Met mij zijn er nog honderden collega’s die van een hele hoop exclusieve horlogemerken geen onderdelen kunnen verkrijgen.

Om maar een aantal merken te noemen: Rolex, Cartier, Baume & Mercier, IWC, Jeager-Le Coultre, Mont-Blanc, Breitling, …  (Deze lijst wordt elke maand langer en langer) Deze merken verkopen enkel onderdelen aan juweliers met atelier die verdeler zijn van het merk. Alsof dit nog niet genoeg is, zijn zij ook verplicht om:

  1. een vastgesteld tarief aan te rekenen,
  2. die en die reparatie uit te voeren,
  3. een maandelijks rapport van al hun herstellingen en interventies doorgeven,
  4. enz

Vóór je onderdelen kunt verkrijgen moet je voor elk merk apart een wekenlange stage doen in Zwitserland. Dan vraag ik mij af wanneer je eigenlijk nog kunt werken.

Audemars Piguet Jules Audemars Watch Repair | Gray & Sons ...En dat is nog niet alles: sommige merken (Patek Philippe, Lange & Söhne, Bell & Ross, AudemarsPiguet, …) leveren helemaal geen onderdelen terwijl de horloges toch te koop aangeboden worden. (Waar moeten ze dan hersteld worden?)

Volgens mij doet de eerste groep van merken aan een vorm van koppelverkoop en de tweede aan machtsmisbruik wat bij mijn weten nog steeds niet mag.

Resultaat: de onafhankelijke zelfstandige horlogemaker kampt met deze problemen:

  1. Als iemand een exclusief horloge bij hem of haar ter herstelling binnenbrengt moet de klant noodgedwongen doorgestuurd worden. Of wordt de klant getrakteerd op een peperdure herstelling die ook voor veel minder kan. Dit is verre van leuk.
  2. Men krijgt op den duur alleen maar goedkope horloges in herstelling waarmee ze hun boterham met veel moeite kunnen verdienen.
  3. Het aantal zelfstandige horlogemakers slinkt met de dag door deze praktijken.

Total Watch Repair - Watch Repair, Watch Bands, Watch ...Meer en meer merken trekken de herstellingen naar hen toe. Als er nu al een gigantisch tekort is aan horlogemakers, hoe doen ze dit dan? Terwijl de zelfstandige horlogemaker dikwijls met zijn of haar duimen zit te draaien. Als ze de onderdelen zouden vrijgeven, desnoods na een geüniformeerde opleiding, dan is hun probleem al voor een groot deel opgelost.

 

Een nieuwe wind

Er is echter licht aan het einde van de tunnel. Onlangs ontdekte ik  “Recht op repareren”. Dat is een initiatief van Repair & Share. Meer info hierover vind je op hun website.
Enkele van hun maatregelen die mij in het oog springen zijn:

  1. Verplicht producenten om informatie te geven over de manier waarop je hun producten kunt openmaken en hoe je de kritieke onderdelen kunt repareren of vervangen.
  2. Verplicht fabrikanten om essentiële onderdelen op voorraad te hebben en tegen een schappelijke prijs te leveren.
  3. Verlaag de btw op reparatie van apparaten van 21% naar 6%.

Hieronder vind je alvast een video van De Transformisten:

Ook in de horloge industrie is er verandering merkbaar. In het Verenigd Koninkrijk is er een wetsvoorstel in de maak die het recht op repareren mogelijk moet maken. Meer info in dit engelstalig artikel van het magazine WatchPro.

Ben jij advocaat en ben je bereid om hier op vrijwillige basis jouw tanden in te zetten? Laat het dan zeker eens weten.

 

Swatchgroup wil minder zelfstandige horlogemakers

img-logo-swatchgroupEnige tijd geleden vroeg ik aan de mensen bij Swatch Group of we opnieuw konden samenwerken. In hun portefeuille zitten merken als Swatch, Tissot, Certina, Balmain, Hamilton, Rado, Longines, Omega, Blanpain, Breguet, e.a.

Na wat heen en weer gemaild te hebben kreeg ik dit als antwoord:

Beste Mijnheer Decloedt,

We breiden momenteel ons network niet uit en we willen ons bestaande netwerk consolideren.

Wij wensen u in ieder geval veel succes.

Met vriendelijke groeten,”

merken swatch groupDit is de grootste onzin wat ik ooit gelezen heb. Wat ze eigenlijk zeggen is: “We zijn niet langer geïnteresseerd in zelfstandige horlogemakers. Dat kost ons teveel geld.”

Wat zouden ze doen als er op een gegeven moment geen horlogemakers meer voor hen willen werken? Of als de juwelier hun product niet meer aan de man wil brengen? Of nog erger, als de man in de straat hun product niet meer wil kopen? Dan pas hebben ze een groot probleem.

Een ander probleem die nu al de kop op steekt, is dat er hoe langer hoe minder goede horlogemakers beschikbaar zijn. Door meer en meer herstellingen naar zich toe te trekken, zullen ze dit niet kunnen oplossen.

Onlangs heb ik ook een artikel gelezen, waarin staat de verkoopcijfers bij de horlogefabrikanten aan het slinken is. Dan verbaast mij hun reactie niet. Maar moet dat dan op de kap van de kleine zelfstandige hersteller? Er zijn vast andere oplossingen voorhanden.

Akkoord, er zijn zeker amateurs die denken een horloge te kunnen herstellen, maar er uiteindelijk een puinhoop van maken. Maar dat wil niet zeggen dat ze de toegang tot onderdelen voor iedere horlogemaker, incl de bonafide, moeten afsluiten. Dat is discriminatie ten top.omega speedmaster

In elk geval wil ik iedereen de raad geven om alleen nog horloges te kopen waarvan de lokale hersteller onderdelen kan krijgen. Als die goed werk aflevert, dan zie ik geen enkele reden waarom hij/zij geen onderdelen zou kunnen krijgen.

Verder stellen ze alsmaar strenger wordende eisen aan het atelier van de nog overschietende horlogemakers. Als het resultaat goed is, wat maakt het dan nog uit of het horloge hersteld is met prehistorisch materiaal of het nieuwste van het nieuwste gereedschap?

Hieronder lees je hun reactie op bovenstaande:

” …………………………………… ”

Je ziet het goed, geen enkele reactie. De email die ik stuurde hebben ze echter wel gelezen. Maar blijkbaar vonden ze het niet nodig om te reageren. Moeten zij weten. Dan bestel ik die onderdelen wel via andere kanalen.

Nu ook verkoop van accessoires

Naast het herstellen van horloges, verkopen we ook heel wat op bestelling. Bijv stolpen en kettingen voor zakhorloges, horlogewinders, horlogeboxen en -kisten, … Meer info hierover op de subpagina’s.

Ook horloges van diverse merken kunt u bij ons op bestelling verkrijgen. Denk hier aan Omega, Rado, Longines, Tag Heuer, Breitling, Tissot, Certina, Hamilton en vele andere.

HOKGE ketting    STOLP-1

309377_1    309396_1

Er valt niets te verdienen met goud en zilver? Zeg dat nog een keer…!

Geschreven door Robert Guss voor Beurs.com

Money

Janet Yellen, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft gisteren (eindelijk) het einde aangekondigd van de obligatiegekte die we kennen als QE3. Daarbovenop heeft ze gezegd dat ze de rente op het huidig laag niveau zal houden. Voorlopig toch.

Volgens Oliver Gross van Der Rohstoff-Anleger is het mogelijk dat het nulrentebeleid kan leiden tot een droom van een koopkans van goud. Op korte termijn, meent hij, zou een bodemprijs van 1 000 USD per ounce realiseerbaar zijn.

“De inverse relatie tussen aandelen en goud is niet nieuw. Die observatie is al gemaakt in 2011 toen de goudprijs piekte”, zegt Gross,”sindsdien is goud met meer dan 35% gedaald, terwijl S&P 500 met 70% is gegroeid.”

De situatie is vergelijkbaar met de dotcombubbel van 1999-2001: toen stond goud op 340 USD per ounce en stegen aandelenkoersen naar waanzinnige hoogtes. Wanneer de zeepbel uiteenspat in het begin van het vorig decennium steeg de prijs naar 1 900 USD per ounce.

Een ander analogisch verband dat we kunnen maken is dat in de technologiesector weer bubbels te vinden zijn:”Netflix is een voorbeeld van extrem hoge P/E-ratio’s in aandelen die wijzen op euforie en gigantische hoeveelheden van speculatief kapitaal van de centrale banken.”

Zulke hypes ziet Gross ook verschijnen bij Facebook, Amazon, Tesla en Apple.

De manier waarop investeerders moeten reageren, is door een anticyclische strategie aan te nemen. “Wanneer er bloed vloeit”, beweert Gross,”is het tijd om te investeren. Vandaag kunnen beleggers goedkope goud- en zilveraandelen oppikken.”

Het optimale moment om geld in te zetten in goud en zilver moet echter nog komen – wacht daar dus even mee:”Goud is de meest gehate vijand van de Amerikaanse dollar en ons globaal monetair systeem. Daarom hebben de grootste financiële instituten geen belang bij hogere goudprijzen. Ik zie 50% kans dat er een grote panische verkoopgolf aankomt. In dat scenario kan goud vallen naar 1 000 USD per ounce en zilver naar 12 USD per ounce.”

En dat, beste lezer, is geweldig!

Want, Oliver Gross meent dat goud in 2016 of zelfs al in 2015 naar 1 400 USD per ounce zal stijgen. Als je dan goud en zilver aan de bodemprijs kan inkopen, heb je een fenomenale winst gemaakt! Dat betekent dat als Yellen de rente lang genoeg op nul kan houden, dat de ultieme natte droom voor goud- en zilverbeleggers realiteit wordt.

Zeg nu nog eens dat er met goud en zilver niets te rapen valt!

bron: The Gold Report

http://www.kitconet.com/charts/metals/gold/t24_au_en_usoz_2.gifTer info hiernaast de huidige koers van het goud in USD/ounce.

Aankoop oud goud

oud goudNaast het herstellen van horloges kopen we ook oud goud aan.

Hieronder vindt u hoeveel we geven per gram goud.
Als referentie gebruiken we de koers zoals hiernaast afgebeeld.
Goudkoers in de tabel hiernaast is uitgedrukt in aantal €/kg

18 kt:  per gr dagprijs x 0,50

14 kt:  per gr dagprijs x 0,37

9 kt:  per gr dagprijs x 0,25

Uitbetaling kan in cash of met overschrijving. Met oud goud kan je ook een herstelling betalen.