Alles over waterdichtheid

De term waterdichtheid wordt nogal eens verkeerd uitgelegd. Fabrikanten en veel leveranciers zijn hier niet altijd even duidelijk in. Veel mensen denken namelijk dat zij een horloge hebben dat altijd waterdicht zal zijn, zij hebben immers een waterdicht horloge gekocht. Dit is verre van juist. Een woordje uitleg:

Waterdichte horloges vallen onder de officiële ISO standaard 2281. Hierin staat dat een horloge waterdicht genoemd mag worden als het de volgende test doorstaat: gedurende 30 minuten in water verblijven op een diepte van 1 meter, gevolgd door een verblijf van 20 seconden op een diepte van 20 meter, en dit in volstrekt stilstaand water.

tabel over waterdichtheidIn de tabel hiernaast vindt u terug wat je zoal kan doen met een horloge in verhouding tot de waterdichtheid.

Daarnaast zijn de dichtingen in het horloge onderhevig aan slijtage. Het rubber zal in de loop van de tijd harder en minder veerkrachtig worden waardoor het horloge kan gaan lekken. De snelheid waarmee het rubber veroudert is afhankelijk van de kwaliteit van het rubber en van de invloeden van buitenaf. Huidzuren (bij iedereen anders), parfum, vuil, zeepresten of bijvoorbeeld zeewater hebben een slechte uitwerking op de dichtingen.

Wilt u uw horloge waterdicht houden, dan is het raadzaam om elk jaar en bij elke batterijwissel een waterdichtheidstest te vragen en indien nodig alle dichtingen te laten vervangen. Dit is kroon, kasttube, dichting van het glas en dichting van het deksel. Heeft u een horloge met veel drukknoppen (dus veel dichtingen) dan kan dit een dure onderneming worden, temeer omdat veel fabrikanten dichtingen niet los leveren en de knoppen volledig moeten vervangen worden. Bij sommige merken dient de volledige kast vervangen te worden, omdat de knoppen en/of dichtingen niet apart geleverd worden.

Hou er rekening mee dat een waterdichtheidstest slechts een momentopname is en geen enkele garantie biedt dat uw horloge ook waterdicht is.  Daarom:  laat uw horloge elk jaar en bij elke batterijwissel testen op waterdichtheid, en zo nodig waterdicht maken. Voor zover het een waterdicht horloge betreft.

Waterdichtheidstester met printer

Waterdichtheidstester met printer

Hiernaast een foto van het toestel (in het rood links op de foto) die we willen gebruiken om de waterdichtheid te testen. Na de test wordt een resultaat afgedrukt die u meekrijgt. Een dergelijke test kost u minimaal 8€.